Kapcsolat

Vas Vármegyei Szakképzési Centrum Kereskedelmi és Vendéglátó Technikum és Kollégium

Cím: 9700 Szombathely, Nagykar utca 1-3.
Telefon: +36 94 312 375
E-mail: iskola@keri-szhely.edu.hu




Turizmus – vendéglátás

Aki érdeklődik a gasztronómia iránt, szeret emberekkel foglalkozni, annak a turizmus-vendéglátás ágazatban való továbbtanulás kiváló lehetőséget biztosít.

Tanulmányok során a hagyományos magyar vendégszeretet fogalmát tartalommal töltik meg, ugyanakkor az üzleti tevékenység alapjait is elsajátíthatják.

A vendéglátás területén a tanulók korszerű, piacképes tudás birtokába jutnak, átfogó elméleti és gyakorlati ismereteket szerezhetnek egyrészt iskolai, másrészt munkahelyi környezetben, nyelvet tanulnak, emellett megismerkednek a gasztronómiai trendekkel.

 

Cukrász szaktechnikus - 5 éves képzés

Tagozatkód: 2023

Képzési idő 5 év, amely érettségivel és technikus szintű szakképzettség megszerzésével zárul.

A cukrászatban a beszerzési-raktározási, termelési, értékesítési tevékenységet végzi, irányítja. Kialakítja az egység üzletpolitikáját és marketing stratégiáját, ápolja az üzleti és vendégkapcsolatokat, folyamatosan gondoskodik a megfelelő árukészletről. Megtervezi, vezeti, koordinálja és ellenőrzi a cukrászat működését.

Kinek ajánljuk?

 

A szakmát azoknak a kreatív fiataloknak ajánljuk, akik szeretnek alkotni, munkájukkal örömet szerezni másoknak, jó kézügyességgel rendelkeznek. Érdeklődnek a cukrászvállalkozások alapítása, üzemeltetése iránt. Jó kommunikációs készséggel rendelkezik, jó szervező, nagy teherbírású, szereti a kihívásokat.

Mire leszel képes?

 

  • Irányítani, szervezni, ellenőrizni – tulajdonosként vagy alkalmazottként – az árubeszerzési, a raktározási, a termelési, az értékesítési és kiszállítási tevékenységeket,
  • termelési tevékenységet végezni, cukrászsüteményeket, fagyalaltokat, bonbonokat, alkalmi díszmunkákat előállítani, ellenőrizni a különböző termelési munkafolyamatokat,
  • a cukrászvállalkozások üzemeltetéséhez szükséges vezetői, szervezői, gazdálkodási feladatokat ellátni,
  • megtervezni a cukrászdai választékot, az aktuális jogszabályoknak megfelelő termékleírást, kalkulációt készíteni,
  • nyomon követni az aktuális szakmai trendeket, nyitni az új technológiák felé.

 

Vendégtéri szaktechnikus - képzési idő 5 év

Tagozatkód: 2021

Képzési idő 5 év, amely a gimnáziumival egyenértékű érettségivel és technikus szakképzettség megszerzésével zárul.

A vendégtéri szaktechnikus a vendéglátó egységben a beszerzési-raktározási, termelési, értékesítési tevékenységet végzi, irányítja. Kialakítja annak üzletpolitikáját és marketing stratégiáját, ápolja az üzleti és vendégkapcsolatokat, folyamatosan gondoskodik a megfelelő árukészletről. Megtervezi, vezeti, koordinálja és ellenőrzi a vendéglátó egység működését, amelynek vendéglátóipari szolgáltatásokat nyújt.

Kinek ajánljuk?

A szakmát azoknak a fiataloknak ajánljuk, akik érdeklődnek a vendéglátás területe, a szervezés és logisztika irányt, valamint szeretnek emberekkel dolgozni. A végzett fiatalok számára nyitva van az út  a szakirányú felsőfokú tanulmányok folytatása felé.

Mire leszel képes?

  • Megtervezni az étteremi egység kínálatát, étlapot-itallapot összeállítani,
  • felszolgálni, főzni, sütni,
  • üzleti levelezést folytatni, figyelemmel kísérni az árukészletet, megkötni a szállítási szerződéseket, megrendelni az árut,
  • kapcsolatot tartani a szállítókkal, rálátni a gazdálkodásra,
  • ajánlatot készíteni a megrendelők részére, rendezvényeket tervezni, szervezni, lebonyolítani,
  • kialakítani a dolgozók munkabeosztását, felügyelni a felszolgáló- és konyhai személyzet munkáját.

Cukrász - szakképzőiskolai 3 éves képzés

 

Tagozatkód: 2033

Képzési idő 3 év, amely szakképzettség megszerzésével zárul. Az elméleti felkészítést az iskolában, a gyakorlati képzést pedig tankonyhánkban és vállalati gyakorlóhelyeken biztosítjuk.

A cukrász cukrászsüteményeket, fagylaltokat, bonbonokat és díszmunkát állít elő, ügyel az ízbéli változatosságra, esztétikus megjelenítésre, a megrendelők igényeire.

Kinek ajánljuk?

A szakmát azoknak a fiataloknak ajánljuk, akik fejleszteni szeretnék a kézügyességüket, esztétikai érzéküket és kreativitásukat. Jó állóképességgel rendelkeznek. Folyamatosan fejlődni szeretnének, változatos munkára vágynak.

Mire leszel képes?

  • Kiszámítani és előkészíteni az elkészítendő termékekhez szükséges alapanyagok mennyiségét,
  • elkészíteni a tésztákat, töltetlékeket, bevonatokat,
  • használni a különböző konyhai gépeket, eszközöket,
  • alkalmi megrendelésekre a megrendelő kívánsága szerint esztétikus, ötletes díszmunkákat készíteni.

Szakács - szakképzőiskolai 3 éves képzés

 

Tagozatkód: 2031

Képzési idő 3 év, amely szakképzettség megszerzésével zárul. Az elméleti felkészítést az iskolában, a gyakorlati képzést pedig tankonyhánkban és vállalati gyakorlóhelyeken biztosítjuk.

A szakács az egyik legrégebbi szakma. A napi szükséglet kielégítésének kiszolgálása mellett kulináris élményt is nyújt a vendégek számára. A szakács élelmiszerekből ételeket, fogásokat készít, remek ízérzékével és kreativitással, fűszerekkel, ízesítőkkel. A vendéglátóipar termelési területén, kihelyezett vagy fix éttermi konyhán dolgozó szakember, a ki több területen dolgozik, például közétkeztetésben, hidegkonyhán, protokoll-, vagy a la carte szakácsként.

Kinek ajánljuk?

Azoknak a kreatív fiataloknak ajánljuk, akik szeretnek alkotni, folyamatos fejlődésre és változatos munkára  vágynak. A jó szakács egyénisége felismerhető az általa készített ételben. Jó ízérzékkel bíró, nagy terhelhetőségű, a szakma iránt tanúsított alázat jellemzi.

Mire leszel képes?

  • A vezetőszakács utasításait követve ételeket készíteni, tálalni, díszíteni,
  • árut rendelni, átvenni, raktározni,
  • konyhai eszközöket kezelni, konyhatechnológiai eljárásokat tudatosan alkalmazni,
  • a HACCP szabályokat alkalmazni.

Pincér - vendégtéri szakember - szakképzőiskolai 3 éves képzés

Tagozatkód: 2032

Képzési idő 3 év, amely szakképzettség megszerzésével zárul. Az elméleti felkészítést az iskolában, a gyakorlati képzést pedig tankonyhánkban és vállalati gyakorlóhelyeken biztosítjuk.

A pincér-vendégtéri szakember a vendéglátó egységekben fogadja az érkező vendégeket, igény szerint ételt és italt ajánl, majd felszolgálja a kiválasztott ételeket. Folyamatosan figyel vendégeire, kínál, utántölt, rendben tartja az asztalt. Számlát készít és lebonyolítja a fizetést.

Kinek ajánljuk?

Azoknak a fiataloknak ajánljuk, akiket érdekel a vendéglátás területe, a szervezés, logisztika, valamint szeretnek emberekkel dolgozni. Jó kommunikációs készséggel rendelkeznek, állóképességük átlagon felüli, nagy terhelhetőség, empátia, jó szervezőkészség jellemző rájuk.

Mire leszel képes?

  • A vendégeknek ismertetni a választékot, ételeket, italokat ajánlani,
  • felvenni a rendelést, felszolgálni a különböző felszolgálási rendszerek és az egység igényeinek figyelembevételével előkészíteni a felszolgáláshoz szükséges eszközöket,
  • barista (kávépincér), bartender (pultos), sommelier (borszakértő) tevékenységet végezni,
  • kiállítani a számlát, kezelni a pénztárgépet, éttermi szoftvert.

Vissza az előző oldalra!
Weboldalunk sütiket (cookie) használ működése folyamán annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassa Önnek, valamint a látogatottság mérése céljából. A sütik használatát bármikor letilthatja! Erről bővebb információkat olvashat itt: Adatkezelési tájékoztatónk
Vas Vármegyei Szakképzési Centrum Kereskedelmi és Vendéglátó Technikum és Kollégium - Magyar