A turizmus–vendéglátás ágazatban okleveles technikusképzés indul szeptembertől a szombathelyi Kereskedelmi és Vendéglátó Technikum és Kollégiumban, valamint a Sárvári Turisztikai Technikumban. Az ELTE Társadalomtudományi Kar (TáTK) és a Vas Vármegyei Szakképzési Centrum (VVSZC) együttműködésének eredményeképp a középiskolában megszerzett magasabb szintű szakmai tudás egyenes utat biztosít az egyetemre.
Az erről szóló együttműködési megállapodást a felek január 19-én írták alá az ELTE Savaria Egyetemi Központban (SEK).
A jelenlévőket a házigazda nevében Lenkai Nóra rektori biztos köszöntötte, aki beszédében az egyetem és a közoktatás, illetve a munkaerőpiac közötti kapcsolat fontosságáról beszélt. Elmondta, az ELTE SEK céljai között szerepel a térség gazdaságának élénkítése, valamint szellemi tőkéjének erősítése, amelyhez az együttműködés nagyban hozzájárul. Az egyetem jövőképet is kínál: tudatosítani kívánja a középiskolás diákokban és szüleikben, hogy a szakképzésben megszerzett tudás a fiatalokat hozzásegíti a sikeres felvételihez.
Varga Imre egyetemi docens, a TáTK Közgazdaságtudományi Intézetének igazgatója emlékeztetett, hogy a turizmus–vendéglátás alapszak már négy éve létezik az ELTE Savaria Egyetemi Központban. Duális képzésről van szó, amely a Nyugat-Dunántúl jelentős gyógyfürdőire és szállodáira támaszkodik. Az új szombathelyi és sárvári okleveles technikusképzés keretében az egyetem közreműködésével kidolgozott képzési program során alapozó és más, speciális tantárgyak keretében hasznos kompetenciák birtokába jutnak. Ezeket a technikumokban teljesített tárgyakat az egyetem 30 kredit értékben elfogadja.
Rettegi Attila, a Vas Vármegyei Szakképzési Centrum főigazgatója elmondta, a hozzájuk tartozó intézmények közül immár a negyedikben lesz lehetőség okleveles technikus végzettséget szerezni. A képzések legnagyobb részét az ELTE-vel közösen indították. A szakképzési centrumnak ezzel – a lokálpatriotizmus jegyében – a helyben való továbbtanulás megkönnyítése is a célja.
Sárayné Süle Gabriella, a VVSZC Kereskedelmi és Vendéglátó Technikum és Kollégium igazgatója kiemelte, két tanítási nyelvű intézményük az elitképzők közé tartozik, verhetetlen az országos szakmai versenyeken, logikus lépés volt tehát, hogy a kereskedelem és marketing területen korábban elindított okleveles technikusképzést követően a turizmus–vendéglátás ágazatban is tovább öregbítsék az iskola hírnevét. Hozzátette: az értékes tudás garanciái között szerepel, hogy oktatóiknak egyetemi tapasztalata is van.
Hevér Mihályné, a VVSZC Sárvári Turisztikai Technikum igazgatója felhívta a figyelmet arra, hogy Sárváron nemsokára átadják a második ötcsillagos szállodát, ami a többi hotelhez és fürdőhöz hasonlóan jól képzett munkaerőt igényel. A technikum végzőseinek harmada tanul tovább, akik számára az ELTE szombathelyi campusán adott a lehetőség, hogy a helyi munkaerőpiac igényeinek megfelelő tudást szerezzenek.
Szöveg és fotó: Kleinhappel Miklós